نحوه عایق بندی رطوبتی بام ساختمان با استفاده از عایق رطوبتی پلیمری
نحوه عایق بندی رطوبتی موضوعی است که امروز می خواهیم درباره آن صحبت کنیم. امروزه انواع عایقهای رطوبتی جهت عایقبندی بام ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. در سالهای اخیر، استفاده از عایقهای رطوبتی پلیمری (مایع) به عنوان راهکاری عملی، اقتصادی و سازگار با محیط زیست شناخته شدهاست. به طور کلی چند دستهبندی کلی برای عایقهای رطوبتی مایع (غشاء) جهت استفاده در بام ساختمان وجود دارد که هر یک از این دستهها شامل انواع زیادی از محصولات میباشد که میتوان از بین آنها انتخاب نمود. در حالی که تفاوت متمایز بین پوششهای محافظتکننده و سیستمهای عایق غشایی وجود دارد، رایج ترین محصولات مایع موجود در هر دو دسته عبارتند از پوششهای الاستومری، پلی یورتان، سیلیکون، یورتان و PMMA. بیشتر پوششهای امروزی مزایای یک پوشش سفید بام که نور را باز میتاباند دارا هستند. این پوششها بیشتر اشعههای UV را منعکس میکند و دمای سقف را در هنگام قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید کاهش میدهد. این ویژگیها به عنوان ویژگیهای سقف خنک شناخته میشوند.
علاوه بر این، بازسازی سقفهای موجود با استفاده از محلولهای کاربردی مایع، مزیت زیستمحیطی قابل توجهی را به همراه میآورد که از تولید سالانه هزاران تن مواد عایق بام ضایع شده در محلهای دفن زباله جلوگیری میکند. هنگام انتخاب عایق رطوبتی مناسب برای سقفهای مسطح (ساختمان تجاری یا مسکونی) چند جنبه مهم وجود دارد که در ادامه به تبیین آنها پرداخته شده است. در این مقاله با ما باشید تا در رابطه با نحوه عایق بندی رطوبتی صحبت کنیم.
اقدامات لازم قبل از عایق کاری بام ساختمان
بخش زیادی از سقفهای مسطح که دو یا سه دهه پیش با غشای تکلایه مانند غشاهای قیری اصلاحشده یا با EPDM پوشانده شدهاند، امروزه کاندیدهای خوبی برای بازسازی هستند. جایگزینی کامل سیستم سقف قدیمی با سیستم جدید اغلب بسیار پرهزینه است، اما در چند سال گذشته عایقهای رطوبتی پلیمری به عنوان جایگزینهای قابل اعتماد در بازار ظاهر شدهاند.
هنگام تصمیمگیری برای انتخاب مناسب ترین راهکار برای اجرای عایق رطوبتی بام مسطح، مالک یا مدیر ساختمان میبایست نه تنها تخصص و قابلیت اطمینان پیمانکار، بلکه نوع متریال عایق رطوبتی انتخابی را نیز به همان اندازه در نظر بگیرد.
اولین شرطی که در انتخاب متریال مناسب باید رعایت شود، سازگاری پوشش سطح موجود با غشای مورد استفاده است. توجه نکردن به نوع مادهای که قبلا برای پوشش بام استفاده شده میتواند یک اشتباه پرهزینه باشد. به عنوان مثال، استفاده از عایق از جنس یورتان روی سطحی که قبلا با عایق الاستومری اکریلیک پوشانده شده است، انتخاب درستی نیست. حلال موجود در اکثر پوششهای یورتان ریسک بالایی برای کاهش کیفیت اکریلیک دارد.
مثال دیگر، سقفی است که قبلاً با عایق سیلیکونی پوشانده شده باشد. این نوع سطح هیچ نوع پوشش دیگری را نمیپذیرد، زیرا سطح سیلیکونی مانع از چسبندگی میشود.
اقدام مهم دیگری که باید قبل از عایقبندی سقف انجام گردد، تمیز کردن مناسب سطح بستر است. اجرای این فرآیند هم برای سقف جدید و هم در مورد عایق بندی روی پوشش قدیمی مهم میباشد، زیرا محصولات مایع باید مستقیماً بر روی سطح زیر لایه تمیز بچسبند. زباله، گریس، گرد و غبار، یا هر گونه آلودگی دیگری که بین سطح بام و مواد مایع تازه اعمال شده گیر کرده باشد، چسبندگی را ضعیف یا غیر عملی میکند.
در نتیجه، سطح زیر لایهای که به درستی تمیز نشده است، بر عملکرد غشا تأثیر منفی میگذارد و منجر به از بین رفتن زودرس آن میشود. شستشوی تحت فشار رایج ترین روش تمیز کردن سقف برای آماده سازی سطح است. اکثر تولید کنندگان برای این منظور مواد شوینده مخصوص خود را معرفی میکنند که معمولاً یک شوینده زیست تخریب پذیر یا یک شوینده عمومی مورد قبول است.
مراحل عایقبندی بام
اعمال عایق رطوبتی پلیمری برای بام ساختمان شامل پنج مرحله اصلی است که باید با رعایت دستورالعملهای سازنده محصول، انجام گردند. این مراحل عبارتند از:
- تمیز کردن
- بتونه کاری
- پرداخت سطح
- اعمال پوشش اصلی
- بازرسی
اولین قدم در عایقبندی رطوبتی سقف، تمیز کردن زیرلایه است. اعمال موفق غشاء مایع منوط به چسبندگی عالی است. به همین دلیل، تمیز کردن مناسب به اندازه استفاده صحیح از مواد مایع مهم است. به طور معمول، شستشوی تحت فشار رایج ترین روش برای تمیز کردن سطح زیرلایه است. این فرآیند به اصطلاح باند شکنها (موادی که از اتصال غشاء و سطح جلوگیری میکنند) را از بین میبرد.
پس از تمیز کردن، پرایمینگ سطح برای بهبود چسبندگی عایق قابل انجام است. قبل از استفاده از بیشتر پرایمرها، پیمانکاران باید از خشک بودن سطح اطمینان حاصل کنند. برای کاهش زمان خشک شدن، پیمانکاران معمولاً از دمنده هوا یا مشعل استفاده میکنند.
مرحله سوم مرحله پرداخت جزئیات سطح میباشد. پیمانکاران باید با دقت تمام جزئیات را بررسی کرده و تنها پس از تکمیل این مرحله، اعمال عایق رطوبتی پلیمری را آغاز کنند.
جزئیاتی مانند گوشههای داخلی و خارجی، و همچنین گوشههای بین دیوار و زمین، لولهها، دریچهها، زهکشیها و غیره معمولاً با مش تقویتکننده تعبیهشده در غشای مایع و/یا با درزگیر پوشانده میشوند.
این نقاط بحرانی ترین نقاط روی سقف هستند که به راحتی قابل مشاهده هستند، بنابراین توجه ویژهای را میطلبند. قبل از اعمال پوشش اصلی باید زمان خشک شدن مواد مورد استفاده برای عملیات رعایت شود.
مرحله بعدی، اعمال غشای مایع روی سقف است. نحوه اعمال غشاهای مایع به دو صورت است. برخی غشاها در حین نصب نیاز به استفاده از فیبر تقویت کننده دارند و برخی خیر. صرف نظر از اجباری بودن یا نبودن مش، اکثر محصولات نیاز به اجرای پوشش در دو یا چند لایه متوالی دارند. میزان مصرف هر محصول در مشخصات فنی آن ذکر شده است. روش کار، تخلخل سطح، دما و نصبیات روی سطح عوامل خارجی هستند که ممکن است بر میزان مصرف مشخص شده تأثیر بگذارند.
در اکثر پروژهها بازرسی توسط تولیدکننده در تمام مراحل عایقبندی مورد نیاز است. این بازرسی ممکن است شامل: مراحل پوشش پرایمر، بازرسی بصری عملیاتهای پرداخت جزئیات، و بازرسی سطح پوشش اعمال شده باشد. رعایت ضخامت لایه غشاء در حین استفاده بسیار مهم است. استفاده بیش از حد از غشای مایع باعث تجمع مواد خشک نشده در زیر سطح پوسته غشاء می شود.
نحوه عایق بندی رطوبتی سقف مسطح
موفقیت هر پروژه عایقبندی رطوبتی سقف همواره به کاربرد صحیح آن بستگی دارد. “پوشش” یک سقف مسطح، همیشه به این معنی نیست که سقف ضد آب میشود. بسیاری از پوششها فقط وظیفه محافظت از سطح سقف موجود را در برابر اثر تخریبی اشعه ماوراء بنفش دارند و عمر آن را افزایش میدهند. به عنوان مثال، پوششهای اکریلیک در مجاورت آب، دوباره امولسیون میشوند و در نتیجه در مکان هایی از سقف که آب راکد میشود، محصول کارایی خود را از دست میدهد. مالکان ساختمان باید تنها در مواردی که سقف شیب مثبت دارد و آب در اطراف زهکشیها جمع نمیشود، از چنین پوششهایی استفاده کنند.
هنگام انتخاب غشای عایق رطوبتی پلیمری مناسب، جنبههای مهم زیادی برای یک پروژه عایق بندی رطوبتی موفق وجود دارد. از جمله اینکه:
- آیا بستر خشک است؟
- آیا دمای بستر و محیط در محدوده کاربرد پذیرفته شده است؟
- آیا محصول به مقدار کافی تأمین شده است؟
- آیا زمان خشک شدن هر لایه محصول مایع رعایت میشود؟
- نحوه مدیریت عملیات هنگام بارش باران چگونه است؟
پیمانکار باید به تمام محدودیتهای محصول توجه کنند و روند اجرای صحیح را به درستی مدیریت کنند. رعایت دقیق دستورالعملهای کاربردی، ایمن ترین راه برای اطمینان از عایقبندی کامل سقف است. بسیاری از تولیدکنندگان آموزشهای تخصصی را به پیمانکاران، توزیع کنندگان و معماران ارائه میدهند. این فعالیتها به منظور ارائه اطلاعات ارزشمند در مورد محصولات و آموزش مخاطبان در مورد کاربرد مناسب طراحی شدهاند.
نحوه جلوگیری از نشتی در بام ساختمان
صرف نظر از نوع سیستم عایق غشایی استفاده شده، برای دستیابی به سقف بدون نشتی در طولانی مدت، پیمانکار باید سطح بستر را از هر گونه آلودگی عاری کند، پرداخت جزئیات سطح را به طور دقیق انجام دهد و غشای عایق مایع را به درستی اعمال کند.
در سقفهایی که نشتی ظاهر میشود، بیشتر در نقاطی رخ میدهد که به درستی محافظت نشدهاند. نشتی میتواند هم در مناطقی مانند لولههای هواکش، زهکشیها، نورگیرها، یا در واحدهای HVAC پشت بام، لبههای انتهایی رخ دهد. این مناطق حساسترین نقاطی هستند که وجود آب در آنها میتواند در نهایت منجر به نشتی شود.
اغلب اوقات، دیوارهای بنایی در تقاطع با بالای خط سقف به صورت محافظت نشده رها میشوند. بدون درزبندی صحیح روی دیوار، آب به راحتی توسط مصالح بنایی جذب میشود که می تواند منجر به انتقال بیشتر آب یا بخار آب در داخل سازه سقف و در نهایت داخل ساختمان شود.
علاوه بر فرآیند اجرایی، نگهداری مناسب در طول چرخه عمر غشای سقف از اهمیت بالایی برخوردار است. صاحبان ساختمان باید استخدام متخصصان را برای انجام بازرسیهای دورهای سقف و کارهای تعمیر و نگهداری در نظر بگیرند.
بازرسی سقف حداقل دو بار در سال به منظور بررسی عملکرد مناسب زهکشیها، حذف آوارها، بررسی وضعیت غشا و انجام هر گونه تعمیرات مورد نیاز، میبایست انجام گردد. تمیز کردن سقف به حفظ انعکاس پذیری برای مدت طولانیتری کمک میکند.
ویژگیهای غشاء عایق رطوبتی پلیمری مورد استفاده
غشاهای از جنس اکریلیک و سیلیکون بیش از نیمی از عایقهای رطوبتی بام موجود در ایالات متحده را تشکیل میدهند. اکریلیکها معمولاً راهکار ارزانتری هستند، VOC آنها کم است و به آسانی قابل استفاده و تمیز کردن هستند، همچنین فرآیند پوششدهی مجدد آن ها ساده است. اکثر عایق بندیهای سقف اکریلیک شامل اعمال لایههای متعدد پوشش همراه با تقویت مش است که البته باعث طولانی شدن فرآیند اجرا میشود.
با این حال، ایراد اصلی آنها این است که پلیمرهای اکریلیک دوباره در آب امولسیون میشوند، در نتیجه، عملکرد آنها را روی سقفهایی که روی آنها به احتمال زیاد حوضچه آب تشکیل میشود، محدود میکند. این یک مشکل بزرگ است، زیرا در اکثر سقفهای مسطح موجود، آب به درستی تخلیه نمیشود.
اکثر سیلیکونهای موجود در بازار مقاومت خوبی در برابر تجمع آب دارند و نصب آنها نسبتاً آسان است. یک نقطه ضعف بزرگ آنها این است که پوششهای سیلیکونی را نمیتوان با هیچ محصول مایع دیگری مجدد پوشاند و پوشش مجدد با همان سیلیکون، عموماً شامل فرآیندی دشوار است که با هزینه بالایی همراه است.
محدودیتهای اعمال شده توسط شرایط آب و هوایی یکی دیگر از جنبههای مهمی است که صاحبان ساختمان باید در نظر بگیرند.
هزینه عایق بندی رطوبتی بام مسطح
هزینه ضد آب کردن سقف بستگی به انتخاب سیستم عایقبندی غشایی دارد. هنگام تخمین هزینه عایق رطوبتی سقف، مالک ساختمان باید در نظر داشته باشد که هزینه مصالح و هزینه کار هر دو مشروط به این انتخاب هستند.
نوع پوشش و به طور ضمنی میزان مواد مصرفی، پرایمر و مش تقویت کننده، هزینه لوازم جانبی و/یا مواد اضافی برای پرداخت جزئیات در نهایت هزینه نهایی مواد عایقبندی را تعیین میکند.
هزینه نیروی کار با توجه به مدت زمانی که پیمانکار برای تکمیل پروژه عایقبندی رطوبتی نیاز دارد تعیین میشود. تمیز کردن سطح، آمادهسازی بستر و استفاده از غشاء مایع باید با زمان کافی در نظر گرفته شوند تا هزینه کار دقیق آنها مشخص شود.
هزینه در مقابل عملکرد بلندمدت
گاهی اوقات، مالکان ساختمان توجه کافی به قابلیت اطمینان، عملکرد و اهمیت راهکار مناسب عایق رطوبتی برای سقف ساختمان ندارند. تاکید بر هزینههای مربوط به نگهداری و تعمیرات در طول عمر غشای سقف و همچنین هزینه پوشش مجدد در پایان چرخه گارانتی بسیار مهم است. این هزینهها معمولاً برای موادی که در ابتدا هزینه اجرای کمی دارند افزایش مییابد.
یک عایق رطوبتی با کیفیت بالا که به خوبی انتخاب شده است در زمان اجرا هزینه بالاتری دارد، در حالی که هزینه نگهداری را پایین نگه میدارد و به احتمال زیاد به تعمیرات کمتری نیاز دارد. علاوه بر این، یک سیستم سقف هوشمند با عایق رطوبتی مایع، امکان فرآیند پوشش مجدد مقرون به صرفه را در زمان تمدید گارانتی فراهم میکند. در این مقاله درباره نحوه عایق بندی رطوبتی و نکات مهم آن صحبت کردیم. امیدواریم که برای شما کاربردی بوده باشد.