معرفی کفپوش پلی یورتان
کفپوش پلی یورتان جایگزینی برای کفپوشهای اپوکسی است. این کفپوشها هنگامی که پس از اختلاط دو جزء با یکدیگر اعمال میشوند، میتوانند یک جزئی یا دو جزئی باشند.
رایج ترین انواع کفپوش پلی یورتان عبارتند از:
- پوششهای کف که با غلتک اعمال میشوند
- روکشهای شفافی که برای محافظت از سطوح در برابر خراش استفاده میشود
- پوشش لاکی برای کفهای چوبی
- پوشش شانه ای ضخیم تر که با ماله به ضخامت 2-3 میلیمتر اعمال میشود
- کفپوش پلی یورتان بر پایه سیمان که اغلب در ضخامتهای تا 1 سانتی متر اعمال میشود
کفپوشهای پلی یورتان در مقایسه با کفپوشهای اپوکسی، نرم تر هستند و خاصیت ارتجاعی بیشتری دارند.
کاربرد کفپوش پلی یورتان
کفپوشهای PU اغلب در مکانهایی استفاده میشوند که ممکن است اپوکسی برای آن مکان مناسب نباشد. میتوان گفت گسترده ترین استفاده از پلی یورتانها در پارکینگهای طبقاتی میباشد. این پوششها به دلیل خاصیت کشسانی خود، میتوانند به عنوان یک لایه ضد آب برای هر طبقه عمل کنند.
کفپوشهای پلی یورتان برای استفاده در فضای باز نیز مناسب هستند. اپوکسی در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید مقاوم نیست، اما به ویژه پلی یورتانهای آلیفاتیک مقاوم هستند. کفپوشهای پلی یورتان آلیفاتیک انعطاف پذیر هستند و این ویژگی آنها را در هنگام استفاده به عنوان یک لایه عایق رطوبتی روی سطح بتن به یک انتخاب عالی تبدیل میکند.
در بسیاری از پارکینگهای فضای باز، بارهای ساحلی، عرشهها و حتی رمپهای بارگیری از PUهای آلیفاتیک استفاده شده است.
این پوششها در برابر خراش نیز مقاوم هستند. بنابراین در کاربردهای تجاری، اغلب یک پوشش پلی یورتان شفاف را روی یک کفپوش اپوکسی به عنوان یک لایه محافظ ضد خش اعمال میشود.
خاصیت ارتجاعی کفپوشهای پلی یورتان مزایای زیادی دارد.
یکی دیگر از کاربردهای رایج کفپوشهای پلی یورتان سردخانهها است. هنگامی که دما به زیر صفر درجه سانتیگراد میرسد، کفپوشهای اپوکسی خوب عمل نمیکنند. در دمای زیر صفر، آنها تمایل به شکستن دارند زیرا آنها خاصیت کشسانی برای مقاومت در برابر چنین دماهای پایینی را ندارند. در این شرایط، معمولاً یک کفپوش پلی یورتان به ضخامت 2 میلی متر اعمال میشود. این پوشش یک سطح الاستیک خوب ایجاد میکند که امکان تردد مکرر ماشینآلات سنگین را بدون هیچ آسیبی فراهم میکند.
از پوششهای الاستیک و ضخیم PU همچنین در سالنهای ورزشی، مدارس و فضاهای تجاری استفاده میگردد. بافت این پوششها نرم و نه چندان براق است. سطح الاستیک مقداری از ضربه ناشی از تردد پا را جذب میکند و در نتیجه آن را به سطحی مورد رضایت برای راه رفتن افراد تبدیل میکند.
این پوششها به خصوص در مدارس و باشگاههای ورزشی پوششهایی مناسب و ایمن در نظر گرفته میشوند.
در نهایت، برخی از انواع کفپوشهای PU معمولاً در کاربردهای صنعتی سنگین استفاده میشوند. PU های مبتنی بر سیمان اغلب بر روی سطوحی که باید با آب بسیار داغ تمیز شوند، اعمال میشود. به عنوان مثال در تولید مواد غذایی، اگر یک پوشش معمولی با آب در دمای 70 درجه سانتیگراد شسته شود، به احتمال زیاد سطح تحت یک شوک حرارتی قرار میگیرد که میتواند باعث پوسته شدن سطح شود.
مواد چسبنده پلی یورتان سیمانی میتواند چنین شوکی را تحمل کند. علاوه بر این چنین سطوح سیمانی در برابر انواع مختلف اسیدها نیز مقاوم هستند.
اجرای کفپوش پلی یورتان
اجرای چنین پوششهایی فقط باید توسط متخصصان انجام شود. در حالی که اعمال پوششهای اپوکسی آسانتر است، استفاده از کفپوشهای پلییورتان بسیار چالشبرانگیزتر است.
پلی یورتان به رطوبت بسیار حساس است. کمترین رطوبتی میتواند باعث واکنش شیمیایی شود. نه تنها رطوبت در موجود در بستر روی پوشش تأثیر میگذارد، بلکه رطوبت موجود در جو نیز میبایست در نظر گرفته شود.
پس از آنکه پلی یورتان عمل آوری و خشک می شود، نمی توان به راحتی و بدون انجام آماده سازی سطح، لایه جدیدی بر روی آن اعمال کرد. حتی سنباده زدن سطح پلی یورتان نیز چالش برانگیز است در حالی که سنباده زدن سطح اپوکسی نسبتاً آسان است. اما روکش PU به دلیل خاصیت ضد خش بودنش به آسانی خراش برنمیدارد.
پوششهای شفاف پلی یورتان اغلب در مقابل تنشهای سطحی مقاوم نیستند. مسئله دیگر این است که آنها به میکرو گرد و غبار بسیار حساس هستند که میتواند منجر به به دام افتادن گرد و غبار در سطح پوشش شود.